- 500g mięsa mielonego
- 1 woreczek ryżu
- kapusta biała (ja użyłam 1/4 średniej główki)
- 1 cebula
- 2 jajka
- kasza manna/bułka tarta (tyle aby kotlety były zwięzłe)
- sól, pieprz, majeranek, lubczyk
- olej
Sos:
- 0,5l bulionu
- 400g przecieru pomidorowego
- cebula
- sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk, oregano, bazylia, cukier
- Kapustę poszatkować. posolić, trochę pognieść ręką i odstawić na ok.30 min. Po tym czasie odcisnąć z nadmiaru wody.
- Ryż podgotować ok 10 min
- Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i posolić. Podsmażyć na oleju.
- Do mięsa dodać kapustę, ryż, cebulę, wbić jajko i doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem, lubczykiem. Dosypać tyle bułki tartej lub kaszy manny, aby móc uformować kotlety. Podsmażyć na oleju kilka minut.
- Obsmażone kotlety włożyć do garnka. Zalać bulionem z przecierem i przyprawami. Gotować ok.40 minut. W razie potrzeby sos zagęścić lub rozrzedzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz