wtorek, 5 marca 2013

Leniwe gołąbki, czyli mielone z kapustą

Gołąbki bez zawijania z kapustą w środku ;) Bardzo je lubię, są smaczne i delikatne. Szczerze mówiąc, nawet wolę je od tradycyjnych gołąbków ;) Warto wypróbować.
- 500g mięsa mielonego
- 1 woreczek ryżu
- kapusta biała (ja użyłam 1/4 średniej główki)
- 1 cebula
- 2 jajka
- kasza manna/bułka tarta (tyle aby kotlety były zwięzłe)
- sól, pieprz, majeranek, lubczyk
- olej

 
Sos:
- 0,5l bulionu
- 400g przecieru pomidorowego
- cebula
- sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk, oregano, bazylia, cukier

  •  Kapustę poszatkować. posolić, trochę pognieść ręką i odstawić na ok.30 min. Po tym czasie odcisnąć z nadmiaru wody.
  •  Ryż podgotować ok 10 min
  •  Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i posolić. Podsmażyć na oleju.
  •  Do mięsa dodać kapustę, ryż, cebulę, wbić jajko i doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem, lubczykiem. Dosypać tyle bułki tartej lub kaszy manny, aby móc uformować kotlety. Podsmażyć na oleju kilka minut.
  • Obsmażone kotlety włożyć do garnka. Zalać bulionem z przecierem i przyprawami. Gotować ok.40 minut. W razie potrzeby sos zagęścić lub rozrzedzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz