Składniki:
- Filety z piersi kurczaka
- 1-2 pory
- parę plasterków sera (opcjonalnie)
- kilka łyżek śmietany 18%
- trochę mleka
- sól, pieprz, papryka słodka, zioła (np. lubczyk)
- odrobina oleju
- folia spożywcza
- Por myjemy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju. Solimy, pieprzymy, dodajemy trochę mleka i dusimy na małym ogniu do miękkości (w międzyczasie dolewamy mleka w razie potrzeby).
- Filety myjemy, osuszamy, przekrawamy w połowie i rozbijamy przez folię. Doprawiamy z każdej strony solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami.
- Kładziemy rozbity filet na czystej folii, nakładamy trochę pora, ewentualnie plasterek sera i dokładnie zwijamy jak cukierka.
Wkładamy roladkę do wrzątku i gotujemy ok. 20 min. Przed podaniem odwijamy z folii. - Do reszty pora dodajemy śmietanę, podduszamy i podajemy z roladkami. Smacznego! :)
Roladki gotowane są w zwykłej folii spożywczej?
OdpowiedzUsuńTak, w najzwyklejszej :)
Usuń