poniedziałek, 2 września 2013

Ciasto marchewkowe z kremem z mleczka kokosowego

Jedno z lepszych ciast marchewkowych jakie jadłam :) Fajne, wilgotne i ze zdrowym kremem z mleka kokosowego :) Taki krem, to świetna alternatywa dla bitej śmietany - polecam! :)
Składniki (na kwadratową/prostokątną formę (ok 30x20cm) lub na tortownicę):
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 1,5 szkl. startej na małych oczkach marchewki (ok. 3-4 sztuki)
- 4 jajka
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1,5 łyżki cukru z wanilią
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika

Krem kokosowy:
- 1 puszka bardzo dobrze schłodzonego mleka kokosowego (im dłużej, tym lepiej - dobrze jest włożyć do lodówki dzień wcześniej - używamy tylko gęstej "śmietanki". U mnie bardzo dobrze sprawdziło się mleczko z Lidla)
- kilka łyżek cukru pudru (do smaku)
- łyżeczka soku z cytryny/limonki
  • Obrane marchewki ścieramy na tarce o małych oczkach. 
  • Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy olej i dokładnie miksujemy.
  • Mąkę łączymy z proszkiem, sodą i szczyptą soli. Dodajemy do ciasta i miksujemy na gładką masę. Dodajemy przyprawę i cynamon ciągle miksując. Wrzucamy startą marchewkę i mieszamy.
  • Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 50 min do suchego patyczka. Gotowe ciasto studzimy i przekrawamy na 2 blaty.
  • Dobrze schłodzone mleczko kokosowe otwieramy i wyjmujemy tylko gęstą masę (wodę wylewamy). Ubijamy mikserem na "bitą śmietanę" z cukrem pudrem. W międzyczasie dodajemy odrobinę soku z cytryny/limonki.
  • Ciasto smarujemy kremem i wkładamy do lodówki. Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz