piątek, 20 września 2013

Pork Wellington - czyli wieprzowa alternatywa dla Beef Wellington

Bardzo popularna potrawa, którą często widujemy w różnych brytyjskich programach kulinarnych. Do jej zrobienia zainspirował mnie Gordon Ramsay. Oryginalnie powinna być polędwica wołowa, ale niestety - nie stać mnie jeszcze na taki luksus, dlatego użyłam polędwicy wieprzowej. Wyszło bardzo smacznie i niecodziennie :). Polecam na uroczysty obiad.
Składniki:
- polędwiczka wieprzowa
- ciasto francuskie

- ok. 300g pieczarek
- ok. 100g szynki szwarcwaldzkiej (może być też parmeńska albo boczek)
- 1-2 łyżki musztardy
- sól, pieprz, majeranek(opcjonalnie)
- garść szczypiorku i natki pietruszki
- żółtko


  • Pieczarki ścieramy na tarce (średnie oczka). Wrzucamy na patelnię i odparowujemy z nich wodę. Dodajemy sól, pieprz, pokrojoną natkę i szczypiorek. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • Mięso myjemy, oczyszczamy z błon. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Obsmażamy na oleju z każdej strony. Odstawiamy do ostygnięcia i smarujemy musztardą.
  • Na blacie kładziemy folię spożywczą. Układamy na niej plastry szynki (tak aby na siebie nachodziły). Rozsmarowujemy na niej pieczarki. Kładziemy polędwiczkę i zawijamy wszystko folią - robimy "cukierek"(warto obejrzeć film z Ramsayem tutaj). Wkładamy do lodówki na kilka minut.
  • Wyjmujemy schłodzone ciasto francuskie i zawijamy nim szczelnie mięso (oczywiście już bez folii). Nacinamy u góry i smarujemy żółtkiem. Pieczemy w 200 stopniach przez 10 min, potem obniżamy temperaturę do 180 i pieczemy kolejne 10 - 15 min. Wyjmujemy i pozwalamy polędwiczce "odpocząć" przez kilka minut. Po tym czasie kroimy w plastry. Smacznego :)

2 komentarze:

  1. wygląda bardzo apetycznie, ale... hmmm.... ta prawie surowa polędwiczka WIEPRZOWA... chyba nie odważyłabym się jeść surowego mięsa wieprzowego, nawet jeśli jest to polędwiczka...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda na trochę różową w środku, ale nie była surowa. W razie wątpliwości wystarczy piec dłużej.

    OdpowiedzUsuń