niedziela, 1 czerwca 2014

Dietetyczne pulpeciki w sosie koperkowym

Następna propozycja na zmieloną pierś kurczaka :) Klasyka, którą chyba wszyscy znamy i kojarzymy z dzieciństwem. Tym razem wersja odchudzona. Świetną alternatywą dla namoczonej bułki lub bułki tartej, są otręby owsiane, których naprawdę się nie wyczuwa, a nadają mięsu delikatną konsystencję. Polecam :)
Składniki (na 2-3 porcje):
- 250g mielonej piersi kurczaka
- 1 jajko
- ok. 3 łyżki otrębów owsianych (ilość może się zmieniać w zależności od konsystencji)
- koperek (do sosu i do mięsa)
- sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy
- 1/3 szkl. mleka 
- ok. 3 łyżki jogurtu naturalnego
- ok. 2-3 łyżki mąki kukurydzianej
  • Do mięsa dodajemy jajko, otręby, przyprawy(sól, pieprz, papryka) i część koperku. Mieszamy.
  • Zagotowujemy wodę w garnku (niewiele - tyle żeby przykryła klopsiki), solimy, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.
  • Klopsiki obtaczamy w mące kukurydzianej i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy ok. 20 min.
  • W szklance łączymy mleko, jogurt i ok. 2 łyżki mąki. Całość wlewamy do pulpecików, ciągle mieszając. Zagotowujemy. Dodajemy pokrojony koperek.
  • Podajemy z ryżem pełnoziarnistym/brązowym. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz