poniedziałek, 2 czerwca 2014

Lekkie naleśniki z twarogiem i truskawkami

Mamy sezon na truskawki, więc nie może zabraknąć obiadu z tymi pysznymi owocami :) Dzisiaj proponuję bardzo zdrową wersję naleśników, które można podawać różnymi farszami :) Idealny pomysł na śniadanie lub obiad .
Składniki (ok. 5-6 naleśników):
- 1/2 szkl. wody
- 1/2 szkl. mleka
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 4 łyżki otrębów owsianych
- 2 łyżki otrębów żytnich (można je zamienić owsianymi)
- ok. 2-3 łyżki mąki kukurydzianej
- szczypta soli
- łyżeczka miodu
- olej do wysmarowania patelni

Farsz:
- ok. 150g twarogu
- łyżka jogurtu naturalnego
- truskawki
- łyżka miodu
  • Otręby zalewamy wodą i zostawiamy na 10 min. Miksujemy blenderem.
  • Do otrębów dodajemy mleko, jogurt, jajko. Mieszamy. Dodajemy mąkę, sól, miód i dokładnie mieszamy (można użyć miksera).
  • Przygotowujemy farsz: Twaróg rozgniatamy widelcem. Dodajemy jogurt, oraz miód i dokładnie mieszamy. Rozgniatamy kilka truskawek, łączymy z twarogiem.
  • Na rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem, wylewamy porcję naleśników i smażymy z obydwu stron. 
  • Gotowe naleśniki smarujemy farszem i kładziemy plasterki truskawek. Całość można jeszcze ewentualnie podgrzać na patelni (nie jest to konieczne - mnie bardziej smakuje farsz na zimno).  Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Uwielbiam naleśniki :-) pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. trimakasih infonya,,
    sangat menarik dan bermanfaat,,
    mantap,,

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń