Składniki:
- 1,5 szkl. ubitej startej marchwi na średnich oczkach
- 2 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru (można trochę mniej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu (można więcej,jeżeli ktoś bardzo lubi korzenny smak)
- 1 szkl. mleka
- 1/2 szkl. oleju
- 1-2 rozkłócone jajka
Lukier:
- 2-3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
- cukier puder (mniej więcej niecała szklanka )
- Marchew myjemy, obieramy i ścieramy na tarce (średnie oczka).
- Do miski dodajemy wszystkie suche składniki i mieszamy łyżką.
- Dodajemy mokre składniki i wszystko mieszamy. Wrzucamy startą marchew i znowu mieszamy.
- Gotową masę wlewamy do papilotek/foremek (mniej więcej na 2/3 wysokości). Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20-25 min.
- Lukier: Do cukru pudru dodajemy sok i ucieramy na gładką masę. Lukier musi być gęsty - jeżeli jest zbyt rzadki, należy dodać więcej cukru pudru, jeśli jest odwrotnie - więcej soku.
- Wystudzone muffinki dekorujemy lukrem. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz