Składniki:
Spód:
- 125g masła
- 90g cukru pudru
- 1 jajko
- 250g mąki
Nadzienie:
- 2 gruszki
- 2 banany
- Duże opakowanie jogurtu (u mnie grecki)
- 2 jajka
- cukier puder do smaku
- 1 łyżka cukru z wanilią
- Masło w temperaturze pokojowej zmiksować z cukrem pudrem. Wbić jajko i ubijać przez 30 sekund. Dodać mąkę i miksować, aż ciasto osiągnie jednolitą konsystencję. Ugnieść ciasto, uformować w płaski dysk, zafoliować i wstawić do lodówki na 30 min.
- Ciasto rozwałkować i wyłożyć do formy do tarty wysmarowanej masłem (ewentualnie tortownicy). Włożyć do lodówki na 20 min.
- Na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać fasolę lub groch (ewentualnie nakłuć ciasto widelcem). Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 15 min. Zdjąć papier z fasolą i piec kolejne 5 min. Zmniejszyć temperaturę do 110 stopni.
- Nadzienie: gruszki i banany umyć i obrać. Banany rozgnieść widelcem, a gruszki pokroić na małe cząstki. Do jogurtu dodać cukier z wanilią i tyle cukru pudru aby jogurt zrobił się bardzo słodki. Wymieszać. Dodać owoce.
- Masę wylać na podpieczone ciasto i piec ok. 1h w 110 stopniach. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz