wtorek, 19 marca 2013

Najlepsza babka cytrynowa

Wielkanocna propozycja. Babka, którą robię od dziecka ;) Pamiętam, że przepis wzięłam z książki kucharskiej dla dzieci :) Jest naprawdę najlepszą babką cytrynową. Na wierzch konieczny jest lukier cytrynowy (też najlepszy). Niestety babka ze zdjęcia nie miała wtedy lukru, ale zachęcam do jego zrobienia :)
Składniki:
- 1 szkl. mąki
- 1 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cytryna
- 1 szkl. oleju
- 1 szkl. cukru
- 4 jajka
- 250g cukru pudru na polewę

  •  Cytrynę wyparzamy wrzątkiem, ścieramy na tarce skórkę, oraz wyciskamy sok
  •  Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, skórkę cytrynową, miksujemy z olejem. Wylewamy do formy.
  •  Pieczemy ok 1h w 175 stopniach. Babkę studzimy. 
  •  Lukier: Z soku z cytryny i cukru pudru przygotowujemy gęsty lukier i oblewamy nim babkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz