poniedziałek, 11 marca 2013

Tarta cytrynowa

Przepis Gordona Ramsaya z książki "Niedzielne przysmaki" :) Delikatne, kruche ciasto z aksamitnym cytrynowym nadzieniem - po prostu pyszna tarta :) Słodko-kwaśna. Bardzo kaloryczna i tłusta (o zgrozo!), a jednocześnie niesamowicie lekka w smaku. Raz na jakiś czas można sobie pozwolić na taką przyjemność ;) Przepis na kruche ciasto z pewnością będę powtarzać wielokrotnie. Polecam!
Składniki:
Ciasto:
- 125g masła

- 90g cukru pudru
- 1 jajko
- 250g mąki

Nadzienie:

- 2 jajka
- 4 żółtka
-180g cukru pudru
- 200ml śmietany kremówki
- sok z 2 cytryn (jeżeli ktoś boi się kwaskowego smaku - użyć mniej)
- cukier puder na wierzch

  • Masło w temperaturze pokojowej zmiksować z cukrem pudrem. Wbić jajko i ubijać przez 30 sekund. Dodać mąkę i miksować, aż ciasto osiągnie jednolitą konsystencję. Ugnieść ciasto, uformować w płaski dysk, zafoliować i wstawić do lodówki na 30 min.
  • Ciasto rozwałkować i włożyć do tortownicy (o średnicy ok. 20cm) posmarowanej masłem. Włożyć do lodówki na 20 min.
  • Na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać fasolę lub groch (ewentualnie nakłuć ciasto widelcem). Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 15 min. Zdjąć papier z fasolą i piec kolejne 5 min. Zmniejszyć temperaturę do 110 stopni.
  • Nadzienie: W misce ubić jajka, żółtka i cukier puder. Wmieszać śmietanę. Dodać sok wyciśnięty z cytryn, wymieszać. Przelać wszystko przez gęste sitko.
  • Masę wylać na podpieczone ciasto i piec 50-60 min w 110 stopniach.
  • Wyrównać brzegi, wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz