Składniki:
Ciasto:
- 125g masła
- 90g cukru pudru
- 1 jajko
- 250g mąki
Nadzienie:
- 2 jajka
- 4 żółtka
-180g cukru pudru
- 200ml śmietany kremówki
- sok z 2 cytryn (jeżeli ktoś boi się kwaskowego smaku - użyć mniej)
- cukier puder na wierzch
- Masło w temperaturze pokojowej zmiksować z cukrem pudrem. Wbić jajko i ubijać przez 30 sekund. Dodać mąkę i miksować, aż ciasto osiągnie jednolitą konsystencję. Ugnieść ciasto, uformować w płaski dysk, zafoliować i wstawić do lodówki na 30 min.
- Ciasto rozwałkować i włożyć do tortownicy (o średnicy ok. 20cm) posmarowanej masłem. Włożyć do lodówki na 20 min.
- Na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać fasolę lub groch (ewentualnie nakłuć ciasto widelcem). Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 15 min. Zdjąć papier z fasolą i piec kolejne 5 min. Zmniejszyć temperaturę do 110 stopni.
- Nadzienie: W misce ubić jajka, żółtka i cukier puder. Wmieszać śmietanę. Dodać sok wyciśnięty z cytryn, wymieszać. Przelać wszystko przez gęste sitko.
- Masę wylać na podpieczone ciasto i piec 50-60 min w 110 stopniach.
- Wyrównać brzegi, wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz