Składniki:
- ok. 500g kapusty
- 1 cebula
- kostka rosołowa (można również dodać prawdziwy bulion)
- sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, lubczyk
- 1-2 jajka
- bułka tarta (sporo)
-olej
- 1 cebula
- kostka rosołowa (można również dodać prawdziwy bulion)
- sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, lubczyk
- 1-2 jajka
- bułka tarta (sporo)
-olej
- Kapustę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kosteczkę i solimy. Podsmażamy cebulę na oleju.
- Kapustę przełożyć do garnka i zalać wodą. Dodać kostkę rosołową i cebulę. Dusić do miękkości (ok. 30-40min), w międzyczasie doprawić wszystkimi przyprawami do smaku.
- Ugotowaną kapustę dokładnie odcedzić. Do kapusty wbić jajko i dodać bułkę tartą. Dokładnie wymieszać. Masa musi być dość zwarta, aby móc formować kotleciki, dlatego w razie potrzeby dodać więcej bułki tartej.
- Uformować kotlety i obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na oleju z dwóch stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz