poniedziałek, 11 marca 2013

Kotlety kapuściane

Ciekawy sposób na wykorzystanie kapusty. Wpadłam na ten pomysł po ostatnim robieniu gołąbków ;) Robiłam je pierwszy raz, ale efekt końcowy był na tyle smaczny aby je polecić :) Prosty sposób na tani obiad.
Składniki:
- ok. 500g kapusty
- 1 cebula
- kostka rosołowa (można również dodać prawdziwy bulion)
- sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, lubczyk
- 1-2 jajka
- bułka tarta (sporo)
-olej

  • Kapustę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kosteczkę i solimy. Podsmażamy cebulę na oleju.
  • Kapustę przełożyć do garnka i zalać wodą. Dodać kostkę rosołową i cebulę. Dusić do miękkości (ok. 30-40min), w międzyczasie doprawić wszystkimi przyprawami do smaku.
  • Ugotowaną kapustę dokładnie odcedzić. Do kapusty wbić jajko i dodać bułkę tartą. Dokładnie wymieszać. Masa musi być dość zwarta, aby móc formować kotleciki, dlatego w razie potrzeby dodać więcej bułki tartej.
  • Uformować kotlety i obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na oleju z dwóch stron.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz