czwartek, 16 sierpnia 2012

Lekka rolada z borówkami i bananami

Niesamowicie przepyszna i lekka. Lekki biszkopt, owoce i krem, który nie powoduje wyrzutów sumienia;) Polecam serdecznie! :) (Przepis na biszkopt inspirowany kotlet.tv)
Składniki:

Biszkopt:
- 3 jajka
- 1 szkl. cukru
- niepełna szklanka mąki
- 1/3 szkl. wody
- łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:
- ok. 400g serka homogenizowanego waniliowego
- 125g borówek
- 1-2 banany
- cukier puder i cukier z wanilią do smaku
- kilka łyżek dżemu ( np. truskawkowy)

1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę dodając cukier.
2. Dodać resztę składników (żółtka, woda, mąka, proszek)
3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią całą masę
4. Piec w 200 stopniach przez ok 13-15 min
5. Gorący biszkopt przełożyć na ręcznik kuchenny posypany cukrem pudrem, oderwać papier i zwinąć w rulon zostawiając do wystygnięcia
6. Serek waniliowy mieszamy z cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Owoce myjemy, banany kroimy na plasterki
7. Wystudzony biszkopt delikatnie rozwijamy,  smarujemy dżemem. Wykładamy serek, układamy borówki i banany. Całość zawijamy. Gotową roladę zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Smacznego! :)




2 komentarze:

  1. rzeczywiście wygląda bardzo lekko :) i nawet mój najmniej ulubiony owas się załapał do zdjęcia ;p

    OdpowiedzUsuń
  2. Dlatego nikt nigdy nie kończy na jednym kawałku;) nie znoszę os, ale ta była wyjątkowym smakoszem;)

    OdpowiedzUsuń