poniedziałek, 26 maja 2014

Papryka nadziewana kurczakiem i ryżem - wersja odchudzona

Pomysł na zdrowy obiad lub kolację. Chyba każdy zna klasyczną paprykę z mięsem mielonym i ryżem;) Dzisiaj przedstawiam jej odchudzoną wersję. Możecie użyć mielonego mięsa z piersi kurczaka lub (tak jak ja) drobno pokrojonego. Polecam :)
Składniki (na 2 porcje):
- 2 papryki
- filet z piersi kurczaka
- 3/4 woreczka ryżu (pełnoziarnistego/brązowego)
- 2 jajka
- szczypiorek (opcjonalnie)
- sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie
  • Ryż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, studzimy.
  • Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę (lub mielimy).
  • Ucinamy górę papryki i wydrążamy środek.
  • Łączymy w misce mięso, ryż i 2 jajka. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i ziołami. Możemy dodać szczypiorek. Gotową masą nadziewamy papryki. Nakładamy "kapelusze".
  • Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 45 min (możemy przykryć folią aluminiową, kiedy papryka zacznie się robić brązowa). Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz