wtorek, 27 maja 2014

Domowa chałwa

Chałwa. Podobno najzdrowsza ze słodyczy :) niestety, te dostępne w sklepach zawierają najczęściej masę cukru, syropu glokozowo-fruktozowego, dodatkowego tłuszczu i innych wypełniaczy.
Dlaczego więc nie zrobić własnej chałwy i móc cieszyć się jej smakiem, nawet będąc na diecie?(oczywiście w niewielkich ilościach). Nie spodziewajcie się smaku identycznego z tymi gotowymi. Wasza własna chałwa będzie miała zupełnie inną konsystencję - bardziej miękką, wilgotną. Spróbujcie sami :) Na zdrowie!
Składniki (na niewielką chałwę):
- 300g ziarna sezamu
- miód (parę łyżek - wg. upodobań)
- łyżeczka oleju (opcjonalnie)

  • Sezam prażymy na patelni, uważając żeby nie przypalić.
  • Wystudzony sezam blendujemy do uzyskania pożądanej konsystencji (w przypadku mojego blendera, trwało to bardzo długo). W tym momencie możemy dodać odrobinę oleju, jeśli masa wychodzi za sucha. 
  • Do masy dodajemy miód i miksujemy. Sprawdzamy smak i ewentualnie dodajemy więcej miodu.
  • Gotową chałwę przekładamy do naczynia lub zawijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Jemy :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz