niedziela, 7 października 2012

"Szarlotka sypana"

Bardzo prosta szarlotka, którą chyba wszyscy znają. Idealna dla początkujących ;) Bardzo smaczna! Najlepsza na ciepło z lodami waniliowymi. Polecam!
Składniki:
- 1 szkl. mąki
- 1 szkl. kaszy manny
- 1 szkl. cukru
- 1 kostka masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 1,5 kg jabłek
- cynamon
- odrobina kardamonu (opcjonalnie)

  • Suche składniki (mąka,kasza,cukier,proszek) mieszamy ze sobą i dzielimy na 3 części (po 1 szkl.)
  • Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach
  • Blachę (20-25cm) wyłożyć papierem do pieczenia
  • Wysypać pierwszą część suchych składników, wyłożyć połowę jabłek, posypać cynamonem i ewentualnie kardamonem. Proces powtórzyć jeszcze raz. Na końcu wysypać 3 część suchych składników i równomiernie rozmieścić pokrojone cienko lub starte masło.
  • Piec w 180 stopniach ok. 1h

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz