niedziela, 9 września 2012

Chałka z kruszonką

Wielka, pyszna i puszysta domowa chałka:) Warto poświęcić więcej czasu i samemu zrobić naturalne, zdrowe pieczywo bez żadnych zbędnych dodatków;) Polecam! (przepis z kotlet.tv; lekko zmodyfikowany)
Składniki:
 - 550g mąki
- 1/2 szkl. mleka
- 1/2 szkl. wody
- 30g drożdży świeżych (lub 10g suchych)
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju (lub masła)
- 7 łyżek cukru
- łyżka soli

 Kruszonka:
- łyżka mąki
- 1/2 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżki rozpuszczonego masła

Dodatkowo: 1 jajko rozkłócone do posmarowania

  •  Rozpuszczamy drożdże w miseczce z cukrem i mlekiem. Odstawiamy na chwilę
  •  Do miski dodajemy mąkę, rozczyn drożdży. Później olej (lub masło), jajko, wodę i sól. Wyrabiamy na elastyczną kulę (można podsypać mąką).
  • Ciasto smarujemy olejem i odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na 1h.
  •  Ciasto dzielimy na 3 części i robimy warkocz. Odstawiamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia na 20 min.
  •  Kruszonka: mieszamy mąkę z cukrem pudrem i dodajemy masło. Formujemy kulkę.
  •  Chałkę smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką
  •  Pieczemy w 180 stopniach ok. 30 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz