środa, 31 lipca 2013

Kurczak w cieście francuskim z szynką, suszonymi pomidorami i serem

Na blogu trochę zaległości, ale wbrew pozorom, pomimo wakacji, nie mam teraz wiele czasu na gotowanie i wstawianie przepisów. Jednak, zanim wyjadę na kilka dni, przedstawiam pomysł na pyszny i ciekawy obiad :)
Składniki (na ok. 3 osoby):
- 3 średnie filety z kurczaka
- opakowanie ciasta francuskiego
- kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej (może być inna, np. parmeńska)
- kawałek sera żółtego
- kilka pomidorów suszonych
- jajko do posmarowania
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • Filety myjemy, osuszamy. Nacinamy wewnątrz i robimy kieszonki. Ser i pomidory kroimy w kawałki i nadziewamy nimi mięso. Całość doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
  • Na folii spożywczej układamy plasterki szynki, tak aby na siebie nachodziły i tworzyły prostokąt, którym można będzie owinąć mięso. Na szynce kładziemy mięso i zawijamy w rulon. Odkładamy na chwilę do lodówki.
  • Mięso w szynce kładziemy na ciasto francuskie i zawijamy. Nacinamy u góry i smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wkładamy do piekarnika (190 stopni) i pieczemy ok 30 min. Odstawiamy na chwilę i kroimy w plastry. Smacznego! :)

2 komentarze:

  1. Pyszny pomysł! Owinąć mięsko w ciasto francuskie, mmm, podoba mi się :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie, ładnie podane, ja dziś robiłam cordon bleu: piersi z serem manchego, chorizo, płatki kukurydziane(,kuchnia lidla,) i zawijamy, mniam :)

    OdpowiedzUsuń