piątek, 10 maja 2013

Farfalle ze szpinakiem, serem i orzeszkami

Czas pisania pracy licencjackiej do łatwych nie należy;) Brakuje czasu na spędzanie go w kuchni, ale przecież coś jeść trzeba ;). To danie jest idealne, gdy mamy mało czasu, możemy zmieścić się w 15-20 minutach :) bezmięsne, chociaż do lekkostrawnych nie należy ;) Polecam wielbicielom dobrze przygotowanego szpinaku! :)
Składniki:
- makaron farfalle (kokardki) lub jakiś inny
- szpinak ( u mnie mrożony liściasty, ale może być dowolny, także świeży)
- śmietana 18% - ok. 2 łyżki
- ser - mały kawałek (ilość dowolna)
- orzeszki ziemne (ilość wg. uznania; u mnie kilka sztuk)
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- łyżka oleju


  • Czosnek siekamy i podsmażamy chwilę na oleju razem z orzeszkami
  • Dodajemy szpinak i dusimy pod przykryciem aż się rozmrozi.
  • Dodajemy przyprawy, ser i dusimy chwilę. Następnie łączymy śmietanę z resztą i dusimy jeszcze kilka minut
  • W międzyczasie gotujemy makaron al dente.
  • Ugotowany makaron wrzucamy do szpinaku i całość smażymy jeszcze z 3 minuty. Wykładamy na talerz i posypujemy orzeszkami. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz