środa, 5 grudnia 2012

Hamburgerowe koreczki

Ostatnio spore zaległości na blogu, ale mam nadzieję, że teraz będę miała troszkę więcej czasu na nadrobienie;)
Przedstawiam teraz imprezowy hit, czyli koreczki hamburgerowe;) Takie malutkie smaczne hamburgery spodobają się każdemu:)
Przepis na bułki pochodzi z www.kotlet.tv - zmieniłam jedynie rozmiar bułeczek;)
Składniki:
Bułeczki:
- 680g mąki
- 200ml mleka
- 200 ml wody
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 7g suchych drożdży
Poza tym: jajko i sezam

 Kotlety:
- 500g mięsa mielonego (wołowe, wieprzowe lub drobiowe)
- 1 jajko
- 1 cebulka
- sól, pieprz, lubczyk, papryka słodka, majeranek
- bułka namoczona w mleku

Dodatkowo:

- sałata
- cebula
- ketchup
- majonez
- ogórki konserwowe

Bułeczki:
  • Wszystkie składniki wkładamy do miski, mieszamy i wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1h do wyrośnięcia
  • Chwilkę wyrabiamy i dzielimy na małe części (takie o średnicy ok 3cm). Formujemy zgrabne kuleczki.
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy bułeczki zachowując odstępy i każdą spłaszczamy Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 40min
  •  Lekko spłaszczamy, smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w 200 stopniach przez 10-13 min
Kotlety:
  • Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i solimy. Do miski wkładamy mięso, wbijamy jajko, dodajemy pokrojoną cebulkę, bułkę i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy małe kotleciki. Smażymy najlepiej na patelni grillowej.
Sos 1: cebulkę kroimy w bardzo drobną kosteczkę, solimy. Dodajemy ketchup i wszystko mieszamy
Sos 2: majonez mieszamy z ketchupem na jednolitą masę

Przekrojone bułeczki smarujemy sosami (pół na pół). Wkładamy kotlety, sałatę i plasterki ogórków konserwowych. Wbijamy wykałaczki.

1 komentarz: