Składniki:
- 550g mąki
- 1/2 szkl. mleka
- 1/2 szkl. wody
- 30g drożdży świeżych (lub 10g suchych)
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju (lub masła)
- 7 łyżek cukru
- łyżka soli
Kruszonka:
- łyżka mąki
- 1/2 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżki rozpuszczonego masła
Dodatkowo: 1 jajko rozkłócone do posmarowania
- Rozpuszczamy drożdże w miseczce z cukrem i mlekiem. Odstawiamy na chwilę
- Do miski dodajemy mąkę, rozczyn drożdży. Później olej (lub masło), jajko, wodę i sól. Wyrabiamy na elastyczną kulę (można podsypać mąką).
- Ciasto smarujemy olejem i odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na 1h.
- Ciasto dzielimy na 3 części i robimy warkocz. Odstawiamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia na 20 min.
- Kruszonka: mieszamy mąkę z cukrem pudrem i dodajemy masło. Formujemy kulkę.
- Chałkę smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką
- Pieczemy w 180 stopniach ok. 30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz