Składniki (na małą tortownicę ok. 22 cm):
Wszystko powinno być w temperaturze pokojowej!
Wszystko powinno być w temperaturze pokojowej!
- 750 g trzykrotnie mielonego twarogu (dałam taki z wiaderka)
- 3 jajka
- 3 jajka
- 220 g cukru pudru
- 180 g śmietany 18%
- starta skórka z cytryny
- 60 ml soku z cytryny (jeśli nie lubicie bardzo cytrynowego sernika - dajcie mniej)
- 60 ml soku z cytryny (jeśli nie lubicie bardzo cytrynowego sernika - dajcie mniej)
Spód i boki ciasteczkowe:
- 250 g ciastek
- 125 g rozpuszczonego masła
- Na dno tortownicy wykładamy folię aluminiową. Zaciskamy obręcz i owijamy resztą folii boki od zewnątrz.
- Ciasteczka kruszymy ręcznie wałkiem, lub w robocie kuchennym. Wlewamy do nich masło i mieszamy. Wylepiamy masą dno i boki tortownicy. Wkładamy do lodówki na ok. 30 min.
- Wszystkie składniki miksujemy razem. Wylewamy do tortownicy.
- Tortownicę wkładamy do większego naczynia z wodą i pieczemy w 170 stopniach ok. 1,5h (aż środek się zetnie). Sernik studzimy i wkładamy do lodówki na całą noc. Podajemy schłodzony. Smacznego! :)
właśnie w poprzednią sobotę miałam piec sernik nowojorski ale dopadł mnie leń, ale w następną sobotę się zmobilizuję :) bo jak patrzę na ten upieczony przez Ciebie to aż ślinka cieknie, piękny serniczek :)
OdpowiedzUsuń