Składniki (na ok. 3 osoby):
- 3 średnie filety z kurczaka
- opakowanie ciasta francuskiego
- kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej (może być inna, np. parmeńska)
- kawałek sera żółtego
- kilka pomidorów suszonych
- 3 średnie filety z kurczaka
- opakowanie ciasta francuskiego
- kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej (może być inna, np. parmeńska)
- kawałek sera żółtego
- kilka pomidorów suszonych
- jajko do posmarowania
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- Filety myjemy, osuszamy. Nacinamy wewnątrz i robimy kieszonki. Ser i pomidory kroimy w kawałki i nadziewamy nimi mięso. Całość doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
- Na folii spożywczej układamy plasterki szynki, tak aby na siebie nachodziły i tworzyły prostokąt, którym można będzie owinąć mięso. Na szynce kładziemy mięso i zawijamy w rulon. Odkładamy na chwilę do lodówki.
- Mięso w szynce kładziemy na ciasto francuskie i zawijamy. Nacinamy u góry i smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wkładamy do piekarnika (190 stopni) i pieczemy ok 30 min. Odstawiamy na chwilę i kroimy w plastry. Smacznego! :)
Pyszny pomysł! Owinąć mięsko w ciasto francuskie, mmm, podoba mi się :-)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, ładnie podane, ja dziś robiłam cordon bleu: piersi z serem manchego, chorizo, płatki kukurydziane(,kuchnia lidla,) i zawijamy, mniam :)
OdpowiedzUsuń