Dlaczego więc nie zrobić własnej chałwy i móc cieszyć się jej smakiem, nawet będąc na diecie?(oczywiście w niewielkich ilościach). Nie spodziewajcie się smaku identycznego z tymi gotowymi. Wasza własna chałwa będzie miała zupełnie inną konsystencję - bardziej miękką, wilgotną. Spróbujcie sami :) Na zdrowie!
Składniki (na niewielką chałwę):
- 300g ziarna sezamu
- miód (parę łyżek - wg. upodobań)
- łyżeczka oleju (opcjonalnie)
- Sezam prażymy na patelni, uważając żeby nie przypalić.
- Wystudzony sezam blendujemy do uzyskania pożądanej konsystencji (w przypadku mojego blendera, trwało to bardzo długo). W tym momencie możemy dodać odrobinę oleju, jeśli masa wychodzi za sucha.
- Do masy dodajemy miód i miksujemy. Sprawdzamy smak i ewentualnie dodajemy więcej miodu.
- Gotową chałwę przekładamy do naczynia lub zawijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Jemy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz