Składniki:
- polędwiczka wieprzowa
- ciasto francuskie
- ok. 300g pieczarek
- ok. 100g szynki szwarcwaldzkiej (może być też parmeńska albo boczek)
- 1-2 łyżki musztardy
- sól, pieprz, majeranek(opcjonalnie)
- garść szczypiorku i natki pietruszki
- żółtko
- Pieczarki ścieramy na tarce (średnie oczka). Wrzucamy na patelnię i odparowujemy z nich wodę. Dodajemy sól, pieprz, pokrojoną natkę i szczypiorek. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Mięso myjemy, oczyszczamy z błon. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Obsmażamy na oleju z każdej strony. Odstawiamy do ostygnięcia i smarujemy musztardą.
- Na blacie kładziemy folię spożywczą. Układamy na niej plastry szynki (tak aby na siebie nachodziły). Rozsmarowujemy na niej pieczarki. Kładziemy polędwiczkę i zawijamy wszystko folią - robimy "cukierek"(warto obejrzeć film z Ramsayem tutaj). Wkładamy do lodówki na kilka minut.
- Wyjmujemy schłodzone ciasto francuskie i zawijamy nim szczelnie mięso (oczywiście już bez folii). Nacinamy u góry i smarujemy żółtkiem. Pieczemy w 200 stopniach przez 10 min, potem obniżamy temperaturę do 180 i pieczemy kolejne 10 - 15 min. Wyjmujemy i pozwalamy polędwiczce "odpocząć" przez kilka minut. Po tym czasie kroimy w plastry. Smacznego :)
wygląda bardzo apetycznie, ale... hmmm.... ta prawie surowa polędwiczka WIEPRZOWA... chyba nie odważyłabym się jeść surowego mięsa wieprzowego, nawet jeśli jest to polędwiczka...
OdpowiedzUsuńWygląda na trochę różową w środku, ale nie była surowa. W razie wątpliwości wystarczy piec dłużej.
OdpowiedzUsuń