środa, 12 czerwca 2013

Kurczak pieczony z pomarańczami, cytryną i rozmarynem

Bardzo smaczny, soczysty i aromatyczny  :) Sposób na tego kurczaka nie należy do dietetycznych, ale warto spróbować chociaż raz ;) Najlepiej przygotować  takiego kurczaka już dzień wcześniej, aby w pełni przeszedł smakiem :) Po upieczeniu kurczaka, powstaje bardzo smaczny sosik (chociaż osobom mającym problem z cholesterolem nie polecam ;) ).
Składniki:
- 1 średni kurczak
- 3/4 kostki masła
- pęczek tymianku
- 1 cytryna
- 1 pomarańcza
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz


  • Kurczaka myjemy i dokładnie osuszamy (to ważne). 
  • Tymianek siekamy. Skórkę z cytryny ścieramy na tarce. Do miękkiego masła dodajemy: tymianek, skórkę z cytryny, łyżkę soku z cytryny, łyżkę miodu, sporo soli i trochę pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy. 
  • Dzień wcześniej nacieramy kurczaka z zewnątrz i wewnątrz masą maślaną (najlepiej również pod skórą piersi). Do środka kurczaka wkładamy kilka gałązek tymianku, oraz obraną i pokrojoną w plastry pomarańczę.
  • Kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy ok 1h w 180-190 stopniach.
  • Po upieczeniu przykrywamy kurczaka folią aluminiową na jakieś 10-15 min. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego! :)

2 komentarze:

  1. chyba mój ulubiony sposób na kurczaka :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam blogerów i blogerki z województwa kujawsko-pomorskiego na fanpage stworzony specjalnie dla nich.
    Będą tam pojawiać się informacje o spotkaniach, zlotach i innych blogerskich wydarzeniach. W dodatku każdy sam może dodać post, także to fajna okazja do promowania własnego bloga
    adres: https://www.facebook.com/blogerkiKP

    OdpowiedzUsuń