czwartek, 21 marca 2013

Pierś kurczaka faszerowana makaronem

Pieczona pierś kurczaka faszerowana makaronem. Delikatne mięso i makaron z pomidorową nutą. Być może pomysł makaronu wewnątrz mięsa wydaje się dziwny, ale zapewniam, że jest to całkiem zgrane połączenie :) Może być to samodzielne danie, bez potrzeby gotowania osobno makaronu, ryżu, czy ziemniaków.
Składniki:
- filet z piersi kurczaka
- makaron (na oko, nie może być go za dużo; dowolny kształt)
- 1/2 cebuli
- 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- przyprawy do mięsa: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, rozmaryn, bazylia, oregano, lubczyk
- przyprawy do makaronu: sól, papryka słodka i ostra, odrobina cukru, oregano

  •  Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.
  •  Cebulę kroimy w kosteczkę, solimy i podsmażamy na oleju
  •  Do cebuli dodajemy makaron, koncentrat i przyprawy. Całość podsmażamy ok. 3 min
  •  Filet myjemy, osuszamy i nacinamy robiąc kieszonkę.
  •  Faszerujemy makaronem, przyprawiamy z każdej strony i zawijamy w folię aluminiową.
  •  Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 min. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz