piątek, 7 grudnia 2012

Kurczak w cieście francuskim nadziany pomidorami i papryką

Mój dzisiejszy obiad :) Bardzo smaczne połączenie piersi kurczaka z nadzieniem pomidorowo-paprykowym i ciasta francuskiego :) Naprawdę polecam! :)
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka
- 1 puszka pomidorów
- 1/2 papryki czerwonej
- sól, pieprz, cukier do smaku
- 1 łyżka lubczyku
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka majeranku
- 1/2 łyżki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- oliwa/olej
- rozkłócone jajko do posmarowania

  • Pomidory z puszki smażymy na oliwie, dodając wszystkie przyprawy i pokrojoną w kostkę paprykę. Dusimy aż powstanie bardzo gęsta masa.
  • Filet myjemy, osuszamy i robimy nożem otwór (od grubszej strony) na całej długości piersi. Wkładamy do środka masę pomidorowo-paprykową. Całą pierś posypujemy solą i pieprzem
  • Arkusz ciasta francuskiego nacinamy po bokach, na środek kładziemy pierś i zawijamy pozostawiając niewielkie otwory. Całość smarujemy rozkłóconym jajkiem.
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni i pieczemy ok. 20 minut
  • Kroimy w plastry i podajemy np. z ryżem. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz