- opakowanie ciasta francuskiego
- 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka
- 1 puszka pomidorów
- 1/2 papryki czerwonej
- sól, pieprz, cukier do smaku
- 1 łyżka lubczyku
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka majeranku
- 1/2 łyżki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- oliwa/olej
- rozkłócone jajko do posmarowania
- Pomidory z puszki smażymy na oliwie, dodając wszystkie przyprawy i pokrojoną w kostkę paprykę. Dusimy aż powstanie bardzo gęsta masa.
- Filet myjemy, osuszamy i robimy nożem otwór (od grubszej strony) na całej długości piersi. Wkładamy do środka masę pomidorowo-paprykową. Całą pierś posypujemy solą i pieprzem
- Arkusz ciasta francuskiego nacinamy po bokach, na środek kładziemy pierś i zawijamy pozostawiając niewielkie otwory. Całość smarujemy rozkłóconym jajkiem.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni i pieczemy ok. 20 minut
- Kroimy w plastry i podajemy np. z ryżem. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz